Percutian Bandung 2010

Sangat seronok ....shoppingkan tentu le seronok

Anak2 aku dah hantar umah nenek dorang malam Ahad tu. Afie sangat sedih...pesan belikan dvd Toy Story 3. Nak 2 plak tu. Satu utk dlm kereta, satu lagi kat umah.
Hari sabtu tu aku dah siap gosok baju sekolah ...susah gak nak tinggal bebudak yg bersekolah nih...byk nak siap.

Isnin pagi kami memulakan trip ,kuar umah sebelum 6.30 pg menuju Putrajaya Sentral nak naik Klia Transit...naik Erl pastu naik bas plak ke Lcct, tambang sorang rm5, berdua rm 11???? apsal tah..
Masa nak check in panjang plak barisan. breakfast di McD, flight kami kul 9.40 pg.

Seat plak punya lah jauh berdua..aku 21, Hubby 7...aku tukar ngan minah indon tu.

Rumah2 sangat dekat dgn airport...kalau tersasar ni habis rumah2 tu.

Penerbangan makan masa 2 jam...tapi masa sana lewat sejam dari kita...so dah jimat waktu soping tu...Kami touch down dlm kul 12 tengahari. Masa dlm flight kami terlelap kut so tak perasan bila stewardess tanya sapa nak arrival card...so kami masa kt imigrasi kene patah balik isi card tu...jadi kuar plg lambat...eh ada yg lagi lambat pasal beg dia kene check ...kami travel hanya membawa backpack...isi baju selai dua je...dalam beg ada beg..aku ada beli beg travel yg kecik bila buka besar muat le 15kg...dan satu lagi travel beg biasa yg besar...sumbat dlm backpack.
Kuar aje tetiba ada nama aku Ms Diana di pegang oleh sorang lelaki..huh? aku tak minta supir...lagipun akak tu kata naik je teksi...hampeh le akak tu malas le nak berurusan ngan dia lagi......supir tu bawa kami ke Rumah Ebo dulu opis dorang...katanya dah call aku byk kali tapi tak dpt...nak pastikan naik apa...kan tak pasal aku kerugian rp50k...so lepas tu dihantar nya kami ke Hotel Progo. Relaks2 dulu solat....mujur bilik bawah...pasal tadak lift.
Dalam kul 3.30 ptg kami pun memulakan operasi...minta map kt kaunter...minah tu kata nanti sore ada ibuk sari nak jumpa...ceh?? sapa lak nih..aku rasa salah org...dia ckp pekat sangat.Tak paham aku..abaikan...hihihi..org nak shopping till kedai tutup mana bisa pulang sore.

Factory Outlet (FO) pertama yg dijejaki...

ambik from pakcik google

eh makan dulu sebelah FO Heritage...batagor...minum air teh botol sostro...huhuhu den tak suka...pasal teh ni ada letak bunga jasmin ...den rasa koling je...padahal itu minuman popular...
Okay dimulai dgn Fo Heritage....byk seluar burberry, baju kerje lelaki, baju kids...baju ladies...sebelah dia Fo Cascade yg bersambung....yg ni nampak cam mall sikit...
seberang jalan pi Fo Stamp..apa pasal nama stamp? pasal dia sebelah pejabat pos.
credit to pakcik google

Pergi Gallery For men...sebelah dia Terminal Tas...

beg tak best...seberang jalan pi Renaritti...bertingkat2..
credit to pakcik google

beli undies bebudak je...hujan lebat plak ...stop makan kt cafe kecik sebelah tu...mai bebudak minta sedekah...uiskk.sedih plak tgk budak sebaya ayie..mulalah aku nak nangis...huwaaa....
lepas makan seberang jalan gi Branded club..

jumpa t-shirt polo afie, sini byk t-shirt or org sana panggil kaus brand hugo, versace...
pergi plak FO Oasis,
ehsan pak google ( soping je malas nak amik gambar)


 sini ada baju HRC kids...kat sini hubby beli kain corduroy hitam tempah jahit...murah giler kau...kain rp49 - rp69k, upah rp50k je duit kita rm 18 ...siap besok petang...kita tengok hasil jahitan dia yer...pergi Fo Secret plak...

ehsan google

beli seluar jeans aku...habis dah FO jln riau ni aku pergi..ada lagi tapi tak jumpa lorong mana. Jalan2 lagi sampai ke pasaraya Riau junction...
ehsan google

pergi beli air mineral, buah strawberi yg murah banget disana...dah dekat 10 mlm...kaki dah lenguh..jum balik hotel jalan kaki....dekat je....huhuhu...
to be continued...........................................................



Hari kedua

Subuh sangat awal kat sini ...jam 6.30 am breakfast dah siap...makanan dia nasi, mee, tempe, roti ..teh dia warna dan rasa sangat lain.
Hari ni kami nak ke pasar baru...
Inilah transport rasmi kami


Aku naik ini jer kemana2 lebih adventures...hihihi
dan menjimatkan.
Tambang kurang 40 sen sorang...jika dekat ler.
so kene siap duit kecil ler byk2.
Untuk ke pasar perlu naik 2 kali angkutan...rajin2 ler bertanya.
Kami tanya kat orang lalu lalang tu katanya tunggu seberang jalan. Kami naik jer dan tanya2 ler org2 sebelah ...kecik dan sempit..almaklum dorang badan mana ada besar...selagi muat sumbat...driver mesti kata geser...geser lagi...kami turun kt roundabout. Katanya dah dekat  kalau nak jalan kaki jer...tapi kami pergi depan Hotel Kedaton dan tanya pekerja kedai tayar...katanya naik angkutan ler sebab naik bukit gitu penat. dekat je upanya...kami jalan2 tepi kakilima kedai menuju pasar. Pelbagai barang baru nak dijual. Pasar baru nak bukak.
1st tuju kedai Toko Laris ni jumpa nanang.


Sebut kawan akak L ni ...so dpt ler harga spesel...sambil bisik2 harga...kang org lain dengar...
Tinggalkan barang kat dia dan tuju lantai 6 nak cari beg. Beg memang tak best sangat tapi beli ler jugak. Lepas tu w/pun masih awal tapi ajak jugak asben makan nasi kat Pa chi Met...ini ramai yg syorkan...memang sedap giler set ikan gurame bakar tu...siap ulam2 termasuk ulam avocado...best gak...cicah sambal mangga. Dorang mesti siapkan air basuh tangan kat setiap pelanggan yg makan nasi. Aku beli air sirsak dan alpukat yg popular tapi alpukat tu tak kena ngan tekak kami berdua.
argghhhhhhhhh...laparnya..best banget...

Lepas makan pi tengok kain sulam beli kat Sircinta...beli kain cotton  dan beberapa kaus. Ambik barang kami yg tinggal tadi tu dan nak berjalan keluar dr pasar...hujan le pulak.
Dah ler rimas dengan penjual yg dok ikut...kami berjalan kaki dan bertanya dgn org arah ke Kota kembang...ini tempat jual dvd. Jumpa ler tapi lorong tu asyik jual beg..kain jer...akhirnya jumpa setelah bertanya ..sekali kau amik satu gudang dvd....rege rp 5k je sekeping...







Lepas tu kami jalan2 kat luar dan plan nak balik dulu hantar barang. Naik teksi je lah pasal barang penuh tangan.

Sampai bilik relaks....solat. Pastu bersiap pi ambik tempahan seluar semalam memang sangat puas hati...so asben nak tempah seluar kain celoreng plak..aku pun tempah skirt dr kain yg sama nanti buleh pakai sedondon...kat sini cepat gelap...kami kuar dan naik angkutan ke jln cihampelas...


driver tu baik je tunjuk arah bila kami stop ...kejap je kat sini tak jumpa kedai yg aku cari...lagipun ada tempat lain lagi nak cover
So naik angkutan ke Jln Setiabudhi plak. nampak je Rumah M0de terus ckp kiri..kiri...tapi amat hampa pasal tak best...







hiih gi sebelah dia M0de plus ..tadak yg menarik hati. Naik angkutan dan stop dkt jln merdeka ni dan jumpa Fo Merdeka...

ehsan google


depannya BIP(bandung Indah Plaza)...


bertanya org camne nak balik naik dpn BIP tu...ceh rupanya pusing dekat je sampai Riau Junction...jln kaki je pun boleh...kaki dah sakit sgt...kami jalan jugak pasal nak cari tempat makan....sebelah Fo Secret bila malam ada bukak beberapa gerai...nak makan sup buntut dan cane...cane tu cam roti canai...ditabur sebanyak2 keju atas nya...makan cicah susu pekat. So malam tu kami balik dgn tangan kosong ..ada le beli sikit cenderahati. Sampai bilik ...pengsan...hihihihi


Hari ketiga

Keje aku pagi2 kt sini tgk gossip....hihihihi...tv dia punyalah byk channel w/pun rate hotel tu murah je...hari2 citer pasal kes Ariel dan Krisdayanti....seronok jugak aku tgk...sampai tahu ler aku kronologi video tu tersebar.




kuasa hukum tu peguam upanya....
Pagi ni kami nak pi Toko Tiga...tempat jual jeans ori Levi's...nak naik dimana yer angkutan...jum tanya pak polisi...tunggu depan pos office....



time ni kami je yg naik ...terus sampai ke Jln Ah. yani...tak bukak lagi kedainya kul 10..so ada masa 1 jam...merayau2 sepanjang jalan ...kawasan ni adalah kawasan mas(emas)..byk toko mas...asyik le gerai2 kecik2 tu dok tanya aku nak jual emas tak...
Bila kedai bukak kul 10 ...aku dan satu couple dr Mesia yg berumur sikit serbu dulu...





byk gak kami membeli ole2 buat family disini...bukan jeans..tapi baju...dpt levi's utk hisham dan ayie...


terus potong free kat dlm tu...lama gak kat situ...kuar dr sini kami gi




kami beli kerepek tempe.


ehsan pak google

..dodol garut (perasa kacang merah)



ehsan pak google


 sedap tau...pisang sale


ehsan pak google

....sedap belakalah.




Selesai beli ole2 ni kami naik je mana2 angkutan nak balik...dorang berhentikan kami kt tepi jalan yg kata mrk dah dekat dah...so kami pun jalan dan singgah FO Callamus...

balik bilik solat...rehat jap...jum gi Jln Dago.

Sebelum tu singgah dulu ambik tempahan kami semalam...


skirt dan seluar celoreng
jahitan kemas dan memang puas hati.
so misi mencari baju yg sesuai dipadankan utk pakai masa balik.
Kami naik angkutan dan berenti bila nampak FO..dimulai dgn FO Happening yg bersambung dgn Rich and Famous.


Naik lagi BMW angkutan ...melepasi Dago plaza...terpandang FO ini...kiri-kiri.....


byk lantai...
memborong sakan jugak kami disini. Perut hanya diisi pagi tadi jer..huhuhu...lapor menggigil dah nih....pergi ke Dago plaza cari makan...jumpa 
kedai makan ni


makan ikan gurame lagi tapi set kt sini tak best...tadak ulam2...minum es jeruk...aku suka air ni...dorang bg free teh panas...tapi rasa jasmine le...tak lalu.


Lepas makan ...cepat kita ada beberapa FO tak terjah lagi....kaki dah sakit nih...pinggang apatah lagi. Naik angkutan dan berenti kat depan FO Jet set



Singgah FO Uptown, Jet set, dll....yg last Grande....jumpa gak t-shirt padan ngan skirt...fuhhhhhhh...penat giler...Fo semua dah tutup...jum balik kemas barang.

sepah...sepah...pening..pening....





Lambakan barang 40++kg...




Lepas mengemas...pengsan sampai ke pagi......



 Oh tidak !!!!!!!!
Hari terakhir di sini....

Selepas sarapan tanya kut ler buleh lewat checkout...tapi bilik dah ada org booked...so tghari nanti kami balik dan titipkan barang kt kaunter....
Pagi ni nak mengulang area berdekatan hotel...nak pi potong kaki seluar lagi. Tapi aku nak ulang ke pasar baru...so kami naik angkutan kesana...kali ni memang dah expert jalan dah.
Pasar baru je ni dibukak ...jumpa 5 couple pakcik makcik from mesia...aku ronda2 cari jubah..jumpa satu yg berkenan sangat cantik tapi hanya ada satu saiz...ronda lagi...en hubby berjumpa satu kedai menjual kemeja korporat...dah siap bersulam jenama motor racing....sangat murah dan berkualiti...asben angkut 2 helai...dan beli jugak utk bebudak. Utk lelaki tak sampai rp100k pun dan budak rp 50k...

Aku plak jumpa 2 maxi labuh cotton yg aku berkenan...labuh dia pun ngam2 ketinggian aku....aku mmg beruntung kalau beli pakaian siap nih...memang selalu padan dengan ketinggian aku.






Suker..suker...suker...pasal beropol kt bawah
Rege pun murah banget dong....
Keliling2 lagi pasar ...rembat beberapa benda lagi....jum balik nak checkout...
aritu dah makan aiskrim durian...ni makan lagi..


letak pulut hitam
rp 7k
sampai hotel kami kemas2 barang..



Dah siap dah.....segala barangan belian berada didalam....dtg berlenggang balik...beranak2 beg.
Kami letak beg kat kaunter...then gi jalan2 lagi
Ulang gi Heritage.....aku dapat satu cardigan.
Beli beberapa helai baju baby girls...bukan utk aku...utk anak2 kawan .
Kmd ke Oasis hantar potong kaki seluar...singgah ke Branded Club...beli t-shirts, ke Secret cuci mata lagi...makan kat tepi Renaritti....best banget pulak walaupun ayam penyet nyer kurus kering...dorang nya ayam memang kurus giler...sedap dgn cicah sambal belacan..pehtu kepedasan...minum es jeruk lagi...
Lepas sudah makan singgah kedai jualan kerepek



tapi sini mahal dari pasar kosambi.
Kalau sana rp 20k-30k utk 1 kg...sini 500gm regenya 26k.
jumpa plak dorang jual aiskrim


comel2 jer tp rp3k
ada perasa mangga, kelapa, sirsak, es jeruk cuka (ini mcm best jer tapi laki tak kasi makan kut kang sakit perut plak pedas)
ambil kelapa dan mangga...wahhh sedap giler...apsal ler baru arini pi jenguk situ...cehhhh...
last sekali singgah summit yg berulang kali lalu tapi tak masuk....uwaaa....byk pilihan...tapi dah malas nak beli....baju t-shirt budak best je nampak...
Tapi dah dekat 2.30 ptg...dah janji hotel minta panggil teksi ...aci tak nak tambah satu hari lagik?????hihihihihi....
Dekat jam 3 kami naik teksi ke bandara(bandar udara)....airport ler tuh...


sedih ni pasal soping dah tamat...
SELAMAT TINGGAL SEMOGA DAPAT KEMBALI BERTAMU DISINI

Masa kat airport jumpa balik 5 couple makcik pakcik tu ..
Flight lewat sedikit je dlm 1/2 jam so 5.30 baru bergerak. Kami sampai dalam 8 mlm waktu Malaysia. Dapat je beg terus cepat2 gerak sama2 dgn group pakcik makcik tu  dan yg lain2....biar susah sikit kastam tu nak tahan...hihihihi.
Yang aku perhati kastam tu minat nak tahan orang yg bawak beg kanvas soping yg bagak tu yg terang warnanya...dari jauh dah sah dimata dia org tu beli byk barang...mujur beg aku gelap2 je...
asben aku lak dah turun dan sampai sini plak perut buat hal...salah makan dlm flight le tuh...aku tak makan makanan dia...udah kami tertinggal bas transit tu...kena tunggu ...dah dekat 10 mlm baru bas gerak..hanya bertiga dgn singaporean ......sampai umah dah kul 11 mlm.... amik anak2...sian Afie dari siang dia dok tepi tingkap tunggu kapalterbang mama lalu...huhuhuu.

Dan ini lah buku notaku yang amat berguna...juga nota pertukaran wang yg aku print byk 2 pun amat berguna...takyah guna calculator...







Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook