Jalan-jalan ke Kota Singa 2011


31 Ogos
 Hari Pertama

Seperti yang telah diwar-warkan sbm ni..family aku merancang ke seberang tambak pada raya kedua..
So baju raya aku banyak lagi tak terpakai yer..hihihi..pasal raya kedua dah sarung jeans.

Pagi raya kedua tu aku, parents dan family angah bergerak ke selatan, family along ke timur dan family kakak ke3 pulak utara..hihihi

Jam 7.30 pg aku gerak tunggu kat tol...belum jem lagi so jalan smooth ramai gak org kat Rnr..
Kami sampai Johor jam 12 tgh gitu. Aku dah book 2 hotel..memula rancang nak naik bas ke kota singa tapi Tunes tu mahal plak jika book tarikh dekat. Kalau tak ,senang leh book coach terus...so aku book hotel Kozi yg berdekatan. Bila dah rancang naik bas..kakak aku suruh amik hotel kat bandar...dia tak kasi amik yg mahal sgt pasal nak tidur je pun ...so belek2 ada satu ni cam menarik je baru reno...tapi yg kozi tu aku tak kensel pasal terdelete plak emel dr hotel. Biar je lah ..lagipun just emel tanpa byr online. Yg satu lagi ni dah masukkan no. CC...kalau tak muncul dorang potong satu malam.
Bila lihat hotel yg tiada parking berdekatan..terus kami kensel..mujur dorang kata buleh..call2 jugak Mutiara..Puteri..ada plak yg tgh lunch ler..so decide gi je tgk yg kat danga tu. Kami puas hati ler parking dekat ..bilik pun selesa..aku book family room , ada queen dan single bed.

Lepas selesai check in ..relaks kejap je solat...ambik 'white card' dr hotel dan isi siap2..nanti senang kt checkpoint. Kami gerak ke Kota Singa..mulanya nak masuk ikut Woodlands sekali dah isi minyak kt depan tu tak jumpa plak jalan so terlajak ke Tuas. Perut tgh lapar ni pasal nak isi dgn briyani Zam-Zam. Mujur ler ada kuih raya dlm kereta. Tuas ni kurang ler sikit jem. Selesai tunjuk paspot gi beli autopass. Aku ni 1st time bwk kereta masuk so kene le beli Sgd10. Tapi dah tolak bayaran apatah so dlm kad tinggal 4sgd. Udah ler tak buleh topup kat situ. Apalah. Nak kene cari 7eleven utk topup..kalau tak cukup masa nak balik buleh byr cash tapi dorang charge lagi 10sgd. Autopass ni expired lagi 5 thn. Jadi lenkali kalau masuk hanya topup je kat mana2 7eleven. Apabila kita melalui jalan2 tertentu ada ERp nilai akan dipotong. Ia digunakan jug autk byr parking.  Masuk je Kota Singa..pusing belakang nak suruh dorang ni tgk bandarnya..semua pakat lelap...cehhh.

Mujur le abg ipar aku ni jenis kuat ingatan. Dia hafal jalan. Sampai le kami ke Arab st. Kalau aku le mmg tak jumpa pasal signboard dia tak membantu. Sekali tutup..uwaaaa..perut lapar. Memang susah nak jumpa kedai melayu dan mamak. Asyik kedai cina. Melayu mesti ler tutup raya. Pusing2 plak ke Geylang...ternampak satu kedai mamak parking lak problem...memang susah. Dorang kurang galakkan kereta masuk bandar agaknya. Sekali kedai tu very the sempit...air plak order dari cina sebelah ..gelas beer dia bagi..huhuhu dah ler teh o ais tak sedap..mmg potong selera ler makan situ. tapi lapar. Makan gak ler sikit. Udah ler sebelum kami dia tgh bungkus order orang..sampai turn kami lauk ayam semua habis.

Lepas makan aku nak pergi jugak Mustafa centre. Yang bukak 24jam tu. Sekali parking depan kedai lama dia..tgk kecik dah tak meriah pun orang. Jalan2 dalam tu aku jumpa jalan ke sebelah wing baru dia. Itu baru happening...segala benda ada..Jumpa ler corelle. tapi sebab penat..tadak selera nak soping. Bau keindiaan pun kuat..hihihi. Ingatkan ada ler mug corak European herb..tadak plak..ada cuma cawan kecik. Kedekut takut duit habis punya pasal..aku beli tablemat corak itu jer. Murah. Kenangan beli kat sini kan. 

 eh..apsal golap plak bila upload ke sini..

Coklat pun beli gak..duit dorang tinggi kan..memang mahal ler.
Ayie dan angah dok tgk pricetag ker pastu convert pakai calculator..suka betul dorang...tapi elok le dia tahu harga mahal so tak minta belikan apa2. 







Badan dah letih..esok nak berjimba2 seharian...balik le kita...lalu ikut Woodland..elok ler time tu org ramai balik dr keje..jem gilos...huhuuhu..udah ler lapar. Sampai JB cari makan kat stulang. ramai je orang...makan satu gerai seafood ni.  Dia goreng nasi atas kuali besar burger tu...pastu letak atas daun pisang. Selesai makan kul 1.15pg.  Sampai hotel mandi2 tidur dah kul 2 lebih.


Hari Kedua

Seperti biasa sapa lagi nak diharapkan bangun awal kalau bukan aku...so aku bangun kul 6 pg. Mandi bersiap..baru kejut yg lain. Bersemangat nak pergi ...'white card' plak dah habis kt hotel..dapat isi 3 keping jer... 



Berenti isi perut dulu kat RnR Gelang Patah...


makan nasi lemak..sedap plak..siap tambah2 lagi..kena makan byk2 pasal kt dlm tu mahal gilos ..nasi briyani 13 sgd..huhuhu..nugget tah bapa ketul dgn fries tu pun $10..

Terlambat gak kami sampai dlm kul 10.30pg. 




 Bergambar wajib dulu kat globe nih..





kang orang kampung tatau kita pergi sini. hihihi.
Huhuhu seronoknya lepas scan tiket...sampai gak hajat dihati.

Orang plak ramai gilos...silap perkiraan gak nih...org mesia ramai dtg pasal cuti merdeka dan rayakan..dari indon pun ramai datang bercuti. Yelah pasal harga tiket time nih still $66...kalau next week dtg udah cuti sekolah kat sana..so tiket jadi $72.

Memula kita jalan kat Hollywood...anak2 aku ni org suruh bergambar pun susah. 




Jumpa Woody..taknak gak tu bergambar. Afi je nak ikut aku...suruh hubby ambil..buleh dia pi tekan off...huhuhu kan kene marah ngan aku..mujur staff pengiring character tu dengar dan bagi ambil lagi sekali ..kalu tak mau kene beratur lagi..terus sibuk semua nak bergambar..cantik2...buleh buat family photo raya...hahahah.




Manalah nak pergi dulu..cuaca panas sangat dah. Kami menuju jurassic park. 






Pi beratur naik Dino soarin...



pastu beratur panjang giler dan lama kat Canopy flyer...kakak aku n family dah kedepan. benci tul lama beratur..bila tgk cam kejap je dorang naik...sekali sampai giliran aku baru tau ...cepat pasal laju giler..hahahah. Dengan terjuntai kaki...aku duduk dgn afi..punya kuat aku cengkam tangan dia..aku biasalah kalau naik roller coaster mesti tutup mata...senyap je afi tadak effect jerit2 pun..hahahah.

Selesai sini kami nak gi tengok stunt waterworld...time ni memang terbakar kulit...panas giler. 






  
yang ini amat seronok sebab dorang main simbah2 air kt penonton sebelum start show...memang best ler show mereka. 


Lepas kuar sini kami pergi ke Istana Far far away...



nak tgk shrek 4d...huhuhu beratur panjang amat...sampai kt luar pintu masuk dewan..kene dgr dengkuran dulu...huh lamanya..penat aku berdiri. Bila dah bukak pintu laju cari tempat duduk...memang best...terasa air liur donkey tu merecik kat muka aku...labah2  merayap terasa geli dikaki...seronok sangat . Terhibur.

Lepas tu kami beratur plak nak naik bot madagascar. Ingatkan tak ramai rupanya jauh kedalam tu panjang lagi nak sampai ke bot. huhuhu..



naik bot nih slow je sambil tgk show haiwan2 madagascar tu.












Lepas tu rehat lepak2..yelah parents dah taklarat jalan ikut orang muda nih..dorang naik boat dan masuk tgk movie dan shoe jelah..mak aku memang nak naik roller coaster tapi takut plak faktor umur kan..










Cuaca masih panas...aku nih keje minum air pehtu ke toilet...hahahaha..benci tul toilet kat sana tadak air kat dlm ...bukan kat uss jer tapi seluruh kota singa. Mak aku dan hubby jumpa ler satu toilet yg ada paip..mujur gak sebab abg ngah nak u uk..



Sambil relek2 tu sempat gak pi bergambar ngan madagascar..naik roller coaster enchanted airway...yg ni dah dekat nak naik buleh afi bertarik2 takmo naik..aku paksa jer...aku kata mama peluk adik nanti..yg jerit kuat aku ler..dia senyap jer...bukak mata..trauma budak tu..lepas tu takmo naik dah bila ternampak yg ini..hahahha mama pun takmo naik.













Sambil menuju ke sci fi..kami berenti kat sini...

best nih...tengok bagaimana pengambaran ribut taufan melanda. Kami dapat baris depan. Sebelum tu dorang bercerita dulu tunjuk film steven spielberg...time nih  Afi dah gigil2..hahahaha..lepas tu baru masuk kengkonon kat tepi laut tempat bot...sekali ribut..air laut bergelora...kayu runtuh..bot jatuh..kami kat depan kena air ler..terbakar..terasa bahang api..last kapal besar terlajak masuk menuju kami..kami pakat berundur..mak aku releks jer padahal kapal tu memang straight tuju ke dia...hihihi...dia tak berundur pun.



Lepas tu kami nak menuju ke Ancient Egypt tapi enjoy bergambar dulu kt Hollywood nih.








Ayie n Abg ngah sibuk nak naik cawan pusing kt Sci-Fi city..lepas tu baru kami ke Egypt..














.tapi abg ipar n anak2 dah naik Revenge of Mummy...ayie sibuk paksa aku teman...so aku naik ler bertiga dgn ayie n abg ngah...huhuhuhu gilos best...menjerit sampai kering tekak pehtu nak muntah rasanya. Nak naik lagi sekali tapi dah kul 7mlm . 









Kami pun bergerak ke Hollywood semula utk ke kedai cenderamata...tapi tak beli sgt pun letih jd tadak mood ...nak byr ramai org...mahal lagi satu. 



Masalah plak masa nak balik. Autopass kami tak cukup utk byr parking. Habis semua 7E kat situ dah kehabisan topup...uwaaa....




kami naik monorail free ke stesen lain utk cari 7E..pun tiada...nak topup kt mesin perlu ada cc bank sana or atm card sana...mujur ada staff india tu tolong pakai cc hubby dia...ingat nak bayar lebih tp hubby dia kata asalkan kami selamat keluar...TQ...

Kami dgn kepenatan dan lapar pergi le ke ZamZam nak makan briyani...bukak arini tapi nasi dah habis..uwaaaaa...siap ada gak pelanggan lain yg dtg marah2...huhuhu. So kami balik je lah ke Johor dan singgah ke sini. Singgah Selalu.






 Ramai gilos orang.
Kalau pilih menu yg spt mee singgah selalu or nasi goreng singgah selalu mesti ada letak longan dlm itu makanan.
Memang penat giler...tidur kul 2 pg dan esoknya mmg lambat bangun.





Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook