Percutian Jakarta 2010


Berlibur di Jakarta 8-11 Okt 2010-Day 1

8 Okt 2010  Day 1

Kami memulakan hari ni dgn bangun seawal 3 pg. Flight kul 7pg.
Kul 4 pg gerak amik mak n abah...dan kami sampai 5lebih gitu kat Lcct dihantar oleh Mr Hubby.Sedihnya gi jalan tanpa dia.

Muka segar di pagi hari..








Sampai je terus check-in lepas tu baru le isi perut kat Marrybrown psl McD ramai gilos.Sini pun ramai jugak...penuh tadak tempat duduk.
Jam 6.45pg gitu boarding...gelap gulita lagi berjalan...tunggu plak lagi ..apa tah tak siap lagi ..kami dah diri depan kapalterbang dah.

Ingat nak tidur le dlm perjalanan 2 jam tu...mana dapat...sibuk nak beli air...cuaca luar adalah panas...







kami mendarat 10 minit lebih awal. Sampai disana waktu indon 7.50 pg...
Arrival card plak takdpt diberi semasa dlm flight ..kene isi masa sampai..byk le plak aku kene isi...yelah 4 beranak..mak n abah isi sendiri...tu pun aku siap abah dok terkial2 lagi tak siap..hihihi.

Kuar je balai ketibaan nak cari taksi...sibuk mamat ni nak suruh naik kereta dia...aku dah tau senang naik atas amik taksi kat sana yg baru hantar org...tapi mamat tu pandai je kata dah takde situ...puas le bargain ngan dia ...naik avanza..rp170k tol sendiri byr...dlm rp11500. Adalah 45 minit perjalanan.
Kami menginap di Take's Mansion di Jln Kebon Sireh...
Service Apartment ditengah kota berdekatan Tanah Abang (TA).Tapi kalau nak ke TA..lebih elok guna transportation...nak berjalan pun tadak kaki lima utk pejalan kaki...penuh dgn kenderaan je.Macet.....eiii.









Sampai kt hotel w/pun kul 10 pg...udah buleh check-in.

Letak barang, siap2 nak pergi TA.Tak sabar..Tanya receptionist kalau panggil taksi brp...katanya minimum 25k...baik naik kt tepi jalan sana tu tak sampai rp 10k pun. Kami pun jalan sikit ke luar...mmg betul pun rp10k je. Kami berenti kat belah lain...kat jembatan Blok A...jenuh nak cari mana blok A yg sebenar. Dia ada Blok B(baru), Blok F(lama n tiada aircon), Blok M(Metro) tapi 3 hari aku ulang Blok A jer...



Sampai je terus cari tempat makan kt aras 8.



 
Aku mmg dah study habis-habisan dan akulah tourist guide keluarga aku...ini nota Jakarta aku..




dulu buat Nota Bandung. Siap currency converter...So aku dah print setiap aras jual apa...tapi tak  tercover gak...besar giler tempat ni.
Kami makan di food court...apa lagi ikan gurame bakar ler..


tapi sedap lagi kt Pakcikmet...
Minum cendol elizabeth ( popular le nih).



 Tapi anak aku tak suka dorang suka made in mesia...pasal yg ni liat sikit...lepas makan baru teroka dari atas ke bawah...








lama tersangkut ayah aku beli jeans sampai 3 helai...nak berpecah takut tak jumpa...bebudak ni plak tak sah kalau tak bergurau n bergaduh...pasal berebut nak bwk backpack...tak pyh le bwk budak kalau soping...dorang boring...

Aku dan mak berhasil beli jubah, blaus, baju renang..mak aku pun beli tapi XL tu je saiz paling besar...sekali balik tak muat ..tersembol sana sini...terus dapat kat anak sedara le . Kami beli dalam harga rm 35 , mak aku jumpa semlm kt Tesco..ada saiz lagi besar  sejibik design dan regenya rm 170...hohohoho. 
kami terpaksa balik awal pasal bebudak penat yolah tak tidur2 dr jam 3.30pg. Sampai hotel...emmmm yelah tu nak tidur..segar bugar...relaks pasal hujan lebat. Order makan kat apartment ..kira awal le makan ..tunggu reda hujan ...tgk luar dah macet..mintak call taksi semua full..jalan le keluar tepi jalan besar...gelap dah ni w/pun kul 5ptg. Takder gak..macet giler kat situ...jalan lagi sampai depan hotel millenium yg besar itew...takda gak..dah penat ni..hujan dah turun balik...puas berdoa.sian kat anak2 aku kan..mujur ada sebuah taksi ...minta hantar ke Ambassad0r Mall ( macet katanya), Plaza Indo pun takmo..at last dia setuju nak hantar Plaza Senayan. Tapi jalan tak usah nak cakap...jem gilos. hari jumaat semua nak balik umah. Lama kami terperangkap dlm taksi tu...sejam lebih...kereta tak bergerak..nampak Senayan City minta turun situ ..sebelah je ngan Plaza tu.





Ini kira mall besar le...so ada security check cam kat epot bila nak enter..time kuar tadak le...




Kami sebenarnya nak cari supermarket nak beli air mineral, roti ..apa2 bekalan kalau lapar tgh malam...Pergi Food Hall beli barang.



Dkt 9.30mlm kami balik. Dah tak macet. Balik tgk tv.....zzzzzzz.




9 Okt 2010  Day 2

Kul 8 am..breakfast dihantar ke bilik ikut menu apa pilihan hati. 

Fried noodle

Ada 5 jenis pilihan menu...okay gak kan...tapi kau duduk seminggu mahu muntah pasal hari2 menu sama je...hihihi
Minta panggilkan taksi ke JACC Mall/Thamrin City....kene rp15k..dekat je...sebelah plaza indo...tadak plak dia charge min rp 25k...


kat belah atas tutup lagi jam 9pg baru bukak..mujur aku dah study ..yg bukak awal adalah lantai dasar...kat bwh sekali....sini tempat peniaga TA borong sbm jual kat sana..sini jualan grosir(borong le tuh ).










Aku beli jubah lagi kat sini...mak aku pun sama ...dia beli telekung...berkenan telekung hijau tua...kain pun sedap...tapi nyesal tak beli..esoknya tutup plak kedai tu. 
Ada satu gamis(jubah) sgt cantik dan tiada duanya...satu je setiap design rege 500k..tapi sebab cam ada kecacatan sikit benang tercabut so tak jadi beli selamat duit ku...hihihi

Selesai soping disitu , bebudak sibuk nak gi M0nas..tgk tugu yg ada emas kat atasnya...sian kat dorang kan gi soping je...


 ni posing wajib pengunjung disini






goggle yg dibeli kt TA dibuatnya cam spek ...apalah adik nih

bergambar kat situ then ulang balik ke TA...gi lunch dulu...ramai giler plak orang.

sorang satu dpt spek kat Monas




 Popular kt bandung..tapi tak pernah rasa...rugi plak



 Lepas makan cari barang2 yang dikirim dan berhajat nak beli. Huhuhu kalau bwk anak mmg susah nak beli kiriman orang...Minta dorang duduk setempat ..biar mama n nenek je mencari. Beli jubah kaftan kat aras 5...knp tak jumpa yg menarik hati spt di Bandung...
Beli jugak set kebaya sulam siap jahit.

sekali ngan kain dan selendang rm 40 gitew....sini dapat ker????
lagipun kerawang nya ada paisley...motif kesukaan aku.

Turun lantai 3 mencari coin pouch ..jenuh cari...berpusing ...penat heret Afi...at last jumpa dkt je dgn tempat dorang berkumpul...cesss...cuma sorang tu je jual pouch begitu..kedai lain jual design lain bentuk love.


Turun lagi...minta dorang duduk dkt tangga pintu utama...aku cari lagi barang kiriman...penat nye wooo....jumpa kedai jual kain sulam kerawang tapi tak secantik yg aku beli di bandung...susah nya nak cari...tak byk. asyik jual sulam reben tu jer. Tapi nyesal plak tak borong byk sulam reben tu...bila balik rasa lawa plak.

Jumpa dan beli jubah kaftan kiriman...dan tak jumpa kain cotton pun yg menarik spt di pasar baru bandung.

huhuhu penat....kedai dah byk nak tutup...kami balik hantar barang dan terus gi Ambassad0r mall.
Mall ni macam lowyat ler....jual komputer, telefon gitew...tapi dia ada gak Factory Outlet...ada 3, H&M, paspor dan premium.


Mujur pi sini dapat gak beli tuk Mr Hubby kemeja kerja...dan sini baju budak cantik2. 
Nak cari DVD sebenornya...rupanya kene gi sebelah ITC Kuningan...bersambung gitu.
Naik level 5..ha berlambak dvd movies Rp7k sekeping...kat bandung dulu dpt rp5k.tu aku beli kat gudang..


 
upin ipin popular banget disana...dorang mesti usik anak aku dgn ckp betul..betul..betul...

Ada food court kt situ...tapi sempit giler lak ...rupanya foodcourt Ambassador mall lagi selesa..sama aras dan bersambung...sini ada Carrefour.
Jumpa money changer dan rate dia bg sama cam kt mesia...kalau tempat lain tinggi lagi.


foodcourt ITC kuningan


menikmati es teler di Food Court Ambassador Mall

 Es Teler.
Letak isi kelapa, nangka, buah kabung, jagung..
Sedap giler.


Ohh Bang Kelapa Sawit....

Selesai makan...kaki sakit giler...badan penat...jum balik...dah malam pun.


10 Okt 2010   Day 3

Cuaca amat baik sejak semalam tiada hujan lagi.
Pagi dimulakan dgn breakfast ...
Then call receptionist minta taksi...
Pagi ni kene ulang Jacc mall pasal makcik tu salah letak baju aku ...minta saiz XL dia letak L...sendat mendat le...mujur dekat...


 ini bukan jubah aku beli..ni kedai kat level atas...belum bukak..kita pergi bawah...



mujur kedai Devi ni bukak...tapi pasal belian sini grosir..jadi kalu nak tukar kene tukar saiz je design sama...takleh tukar jubah lain...mengong ler...
Sini di indon saiz paling besar XL..tu pun kecik..ada jubah aku saiz XL dan L...so sapa lebih besar dr aku jwbnya susah nak cari baju siap. Kami berbelanja lagi disini dgn tenang...beli inner labuh (rm17 je)
Masa kat sini
beli gak le telekung kelabu...tak jumpa yg hijau ..tutup kot ahad. Mak aku beli kaftan tuk tidur...lepas selesai jum gerak ke mangga Dua


ini dipanggil bajaj.  Kalau pergi berdua ngan hubby tentu ini kenderaan rasmi kami . Satu lagi motor /ojek...tak berani wooo naik motor ngan lelaki kang dibwk lari. Memang sesak ngan benda nih.



Plaza Sarinah ...tapi tak pergi...



Jauh gak nak ke area Mangga Dua(MD)...

Dia ada M D Square, WTC MD, Pasar Pagi MD dan ITC MD


aku minta drebar hantar pasar pagi .


Sini lebih kepada jualan benda kecik2 , baju dan barangan souvenir kawin. Mak aku pun lupa dia pergi yg mana satu dulu beli beg.





amboi baju princess...




kat sini syurga beg...aspal...asli palsu.
Tapi tak best pasal dia sekat dgn kaunter cermin jika kita nak beli beg yg rege ratusan rm tu kene tunjuk ...kalau dah tunjuk belek 7-8 beg ..takkan tak beli satu kan...itu yg leceh. Senang beli yg aspal ni di TA..buleh pegang...rege sama jer. Tapi aku tak minat le...dulu dah beli seketul kt bandung.


Aku beli yg murah2 tadak nampak jenama gedabak ...rp50k..mak aku beli byk..asal aku berenti kt booth tu dia beli...risau aku nengok..hihihi.

Udah pusing2 segala...asyik jalan itu je jumpa ..capek...jum makan kt lantai 7.

Makan cepat2 pasal nak ulang ke TA...mak terkilan tak beli kain sulam lagi nih.

Kami naik taksi dan hantar lelakis semua ni kt hotel. Dorang nak mandi pool.






sebelah bilik kami je pun pool nih...senang nak tgk dorang...

Aku dan mak meneruskan perjuangan kami di Tanah Abang buat sekian kali nya...kihkihkih.
Kene cepat sebab kul 4 dorang dah sibuk nak tutup. Pergi beli yg patut dulu...kat basement...cari kedai kebaya sulam bahan semalam...aku nak beli yg hijau tua tu...huhuhu TUTUP...lenkali berkenan beli terus. Cari lagi kedai lain tapi mahal ..top aja dah mahal. jumpa satu kedai ni...tapi warna tak byk...mak beli ...aku tak.
Cari kain cotton tak jumpa yg lawa cam bandung. Nak kene ke mayestik agaknya ...
Kami naik atas semula utk beli beg2 lagi. Sian mak aku ikut aku jln laju.

Kami balik naik taksi di lobby...kt jakarta memang senang nak dpt taksi.
Tapi pemandu ni bising ler pulok...pasal kami nak balik dekat je..dia expect dpt customer nak gi jauh...pok pek je dia...mentang2 kami berdua pompuan kalau ada lelaki tentu tak berani. Dia kata apsal tak naik bajaj.. sukati ai ler...

Balik apartment..dorang selesai mandi ...order terus makan malam. Susun2 beg...tgk2 banyak lagi balance nih....ingat takmo kuar malam nih...

kat sebelah bilik je  nih

Kami bersiap dan panggil minta hotel panggil taksi nak gi Grand Indo...ala-ala pavilion gitew...dekat je...nak masuk security check...




 ada berani????? tak jijik???



kat atas level 5 di east mall ada Dreamworld.
Buleh le nak bwk anak2 main meriangkan hati mereka...
Mmg dorang enjoy sekali terutama Afie...sibuk nak naik semua.









Naik sampan pusing nih pun best..

                                                        



                                          Naik kayak ni si Ayie tak lepas...psl debab...hihihi...


                      Sekali tu kayak tersangkut dgn yg depan so air kat belakang bunyi semacam...aku kata ada buaya..Si afi punya panik sampai je depan terus bangun melompat naik dgn muka ketakutan...hihihi...kawan tu punya excited mendayung...



                                       Fireman Sam datang ...api..api..













So happy le sikit dorang....

Dah penat semua kami pun balik...esok nak balik dah.




11 Okt 2010 -Last Day

Today is my 13th Wedding anniversary...huhuhu ingat boleh sambut kat sini bersama.

Ayie plak dr malam dok sakit perut...takleh tidur diganggu dia..
mujur paginya dah elok tak sakit...risau kalau terber...je kat flight.
Beg udah beranak..


Lepas breakfast kami turun ke bawah dan bertanya kalau ada taksi besar spt avanza nak ke airport...kalau naik taksi tentu kene pakai dua nih...kang jongket kereta. Tak pun meletup tayar..hihihi ...Dorang kata boleh telefon Tiara express..naik Alphard...huhu Alphard???? yezzzaaa...
mesti mahalkan...suruh dorang tanya...dorang estimate kurang dr 300k...kalau naik teksi pun sama je kalau pakai dua...



sabar menanti sejam lebih kata driver macet...
aku dah sakit2 jantung dah ni takut terlewat..flight kul 11.30pg...kereta mewah aku mai 9.50pg...erkkkkkk...adesss





apsal plak angah ni mencebek..

Selesa bangat kami naik mobil mewah...driver bwk laju...
buleh byr pakai credit card..ada mesin dia pasang...
tak sangka cuma rp182k ajer....bagi rp200k...kata jutawan kan....hihihi.

Cepat2 check-in....aku dah booked 60kg...lepas semua beg yg nak masuk cargo...cukup2 60kg...hanya bwk 2 hand luggage...pehtu berlari cari gate...jauh plak tu...kang lewat kene beli tiket lain.
Tak sempat nak gi toilet ...tak sempat nak tinjau kedai...
masa nak boarding...security check lagik...macam biasa belt aku akan berbunyi..aku bgtau belt..dia suruh aku bukak sepatu...tak pernah aku berkaki ayam masa scan...bunyi lagik...dia suh bukak belt tu...bengong tul...kalau kt mesia ada je pegawai perempuan raba...
ni kalau bunyi lagi mahu berb***l plak aku...huahuahua
dah suruh bukak satu persatu...


masuk je perut kapalterbang...mulalah bising sikecik ni lapar ...lapar...
nak makan nasi lemak pak nasser..sampai turn atuk je dpt...habiss..


kami touch down pd jam 2.30 ptg.
en hubby dok ada kt umah lagi..pehtu sesat barat plak tu ...
duduk lepak tunggu udah si abang ngah sakit pewot nak beyak...sekali terberak dlm suar....adessss....mujur ada jeans selai lagi tak berpakai...mmg bwk lebih ...
Macam2 kan...hihihih



Mau tgk hasil rampasan 3 hari...??? kalau amik flight malam lagi byk hasil rampasan...tp pikir esok nak sekolah...amik flight pagi. buatnya delay okay lagi ler buleh balik hari sama.




7 ketul aku beli henbeg..
rege: 50k setiap ketul...kaya tuh...tak main le ratus...hihihii


set kebaya buat NENEK KEBAYA
rege: tak sampai rm 50 dgn kain dan selendang mayang sekali ..


uiksss jadi pink plak...sangat padan dgn aku...kain dijahit dan disiapkan butang utk adjust.



kain sulam kerawang n sulam reben


ini rampasan mak aku




ini pun antara beg mak aku punya.ada lagi beg tu..8 ketul.....ada byk baju dia beli tak sempat snap dah masuk lemari.


swimming suit Ben10 Afie 60k



ini baju Ayie...dah beli dulu kat bandung ini dia nak lagi.
75k...sama rege kt bandung...klau budak 50 k



ini kemeja en hubby dan baju busana muslim.


ini dress kaftan mak datin...
rege rp150k..tapi mai mesia...dorang up rege jadi rm150..gilos...padahal rm52.50 jer...



jubah2 ku


inner labuh dan pendek


t-shirt baby yg lucu bunyinyer



blouse


brooch...suka-suka...sangat brooch nih...memang dah lama nak beli cenggini.
amat padan dgn blouse diatas....






coin pouch yg jenuh nak pengsan cari.



telekung kelabu ku...ada warna turqoise yg lawa..tp sanggup ke nak pakai???

Sekian...lepas ni dah stop pi sana...gi negara lain pulok...tapi kalau nak pi lagi apa salahnya..sapa nak ajak saya...saya dah tau selok belok kat sana...nak ajak gi jakarta or bandung ai sudi je...

Banyak tempat gak le aku berjaya cover....puas hati...




Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook