Cookies time PKP

July 20, 2020

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS

16 Mei





Yeayyy menjadi uollsss rasa dia . Famili puji sedap..pasni xyah dah beli Famous Amos Cookies..sbb mahal dan manis..buat sendiri boleh kontrol manisnya.

Tahun ni kan beraya PKP so kerajinan terlebih nak buat semua sendiri.So kuih rayqa tahun ni semua buat sendiri. Adalah 4 jenis alu buat..ini salah satunya



BAHAN²
● 1 ¹½ cawan gula perang
■250gm butter
● 1biji telur
●1sudu teh esen vanilla

Kacau sebati sampai jadi creamy. Boleh pakai serbuk koko kalau pakai gula castor . Pakai brown sugar xperlu. Tapi pakai ler brown sugar sebab ia buat biskut kita rangup mcm famous amos punya.

● 3 cawan tepung naik sendiri
●2 cawan coklat cipr2
●hirisan badam

Kalau pakai tepung gandum  perlu letak 1 sudu teh soda bikarbonat  dan 1 sudu teh  baking powder.  Kalau tepung naik sendiri xperlu  sebab dia ada agen penaik dah..

Masukkan tepung kacau pakai spatula or senduk je.
Kemudian coklat chip dan badam.

Letakkan dalam peti ais bahagian chiller selama 1 jam. .
Panaskan oven. Letak aduanan atas tray keckk2 je pakai sudu..jangan tekan plak nanti leper  buat kecik² sbb nanti ia kembang..aturr jarak²
Tak perlu oles marjerin pada tray atau atas  baking paper. Sebab adunan td ada butter ..nanti xmelekat pon

Masa tunggu aduman tgh dibakar..yg baki tu kerap2 le dimasuk chiller..jgn biar  luar nanti ia jadi kembang sangat.

Serius sedap hokkay😎😎

You Might Also Like

0 comments

Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook