Ragam anak masuk sekolah

January 05, 2018






Minggu pertama persekolahan ni memang dok tgk kawan-kawan update pasal anak-anak menangis ..meragam nak gi sekolah.

Hahahaha aku dah lama lega...yang kecik pon dah tahun enam. 3 orang anak macam-macam ragam.

Mula dengan Ayie lah ..umur 5 tahun masukkan tadika ..dah ler dia lahir hujung tahun so masa tadika 5 tahun dia tu baru jer masuk umur 4 tahun. Masukkan tadika kat opis aku. Punyalah susah nak sesuaikan diri..kena layan kehendak dia..kang kalau kawan baik dia anak kak Feeza tak dtg mulalah buat perangai takmo sekolah. Sebelum masuk kelas kena layan sarapan kat koop Intan dulu dgn mama dan abah. Habis tadika jalan kaki sikit balik taska intan...taska tu pon dia x suka. Setahun je kat situ...sebab hujung tahun 2004 nenek dan atuk gi haji kali kedua...jadi awal tahun 2005 aku ambik cuti le sebab anak2 takda sapa nak jaga. Jadi masukkan ke tadika Montessori dekat dengan rumah. Yang ni dia suka ...sebab sekolah tu ada kolam renang kecik ..kecik giler ..padahal umah nenek pon ada kolam. Tapi okay ler tak stress mama bila dia okay gi sekolah.


Bila masuk tahun 1...hari pertama okay. Hari kedua dah melalak asyik pandang mama luar kelas. Time tu mama tgh pregnen kembar . Kalau mama pi checkup dia buat hal takmo gi sekolah..siap berkejar abah  dan pengawas sekolah keliling padang hahahah. Tu belum sekolah kafa lagi...asal van ustaz datang dia sakit perut..ada sekali dah sampai kafa buleh plak ustaz hantar balik sebab dia sakit perut katanya..mengamuk mama dia hantar balik. Lama gak dia ni buat perangai.

Hisham masuk tadika Little Caliph dekat umah nenek. Dia ni menangis gak tapi dia jenis senyap...takdelah mengamuk sakan macam ayie. Meleleh airmata. Dia ni masa tadika takmo duduk ngan mama dan abah...nak duduk umah nenek. Jadi malam-malam angkut 2 orang je balik umah dia tinggal...kesayangan nenek sangat masa tu. 


Bila dah masuk tahun 1 baru duduk sama. Dia tak ler meraung kat sekolah...muka sedih dgn airmata mengalir je..senyap je. Ada gak kekadang buat hal keraskan badan takmo naik van gi sekolah. Tapi dia ni okay ler dari Ayie. Cuma pagi-pagi nak gi mandi tu buat hal gak mengamuk dalam diam ...hempas pintu dapur nak ke bilik mandi ...kalau tak kuat berdentum bunyinya...dia ulang hempas balik sampai puas hati dengan bunyi hahahahah.

Bila time Hafiy masuk tadika 5 tahun kat Smart Reader memang pilih kelas tengahari habis jam 3 ptg sebab tahu dia ni susah bangun bersiap pagi. Memang excited giler nak sekolah. Tapi hari 1st tu tukar pikiran. Takmo duduk dalam kelas. Nak duduk luar kelas dengan mama. Puas gak pujuk memang melalak gak. Hari keempat mama tak hantar dia naik van ..menangis tapi sumbat je masuk van. Biar sekolah handle. Pergi jenguk dia tapi teacher suruh tgk kat cctv je jangan tunjukkan muka. Memang nampak ler dia kepit beg sekolah berdiri kat pintu kelas takmo belajar. Teacher kelas dia risau gak memula tu ..lama-lama okay...sampai teacher pon tak percaya. Setiap kali jumpa teacher je mesti dok citer dia terkejut Hafiy boleh okay plak. hahaha..

Tapi memang dia okay sangat ..paling okay lepas tu. Ayie kalau ada sepupu dia Dany ke demam tak pergi sekolah abah dia htr umah nenek ..dia pon mulalah buat perangai takmo gi sekolah. Hisham ada gak kekadang nak monteng jugak...Tapi Hafiy sikit pon tak heran kalau sepupu or abang ada kat umah nenek ...dia tak ponteng pon ..elok je naik van gi sekolah tak buat hal ..dah ler Smart reader tu sekolah dah cuti hujung tahun  dia tetap ada kelas lagi bulan 12. Dua tahun sekolah situ okay sangat dia takde masalah dah gi sekolah.

Masa masuk tahun 1 memang dia lah paling bagus sekali. Hari pertama sekolah tak kisah pon mama nak balik ke ...Siap babai. Memang terbaik lah....

Mama dia kan jaguh menangis kat sekolah dari tadika hahahha...tadika seberang padang..nampak je kalau mak keluar rumah pergi mana-mana..dah melalak . Bila masuk darjah 1 memang menangis lama mak tunggu kat kantin sekolah. Kalau kawan duduk meja sebelah tak datang melalak..sama ler sepesen dgn ayie time tadika hahahah. Darjah 2 pon masih buat perangai gak menangis gi sekolah. huhuhuh. 

Kalau gi sekolah tu kesian gak tengok bebudak menangis..ada yang mak ayah dia memang tak kisah nak tunggu pun ..terus balik je.

Memang dah tak merasa dah ler nak gi sekolah hari pertama tengok ragam bebudak. Anak-anak dah besar.  Tulis ni untuk kenangan je hehehhe.

You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. Hahahaha..ni mak dia pon mmg penangis orang nya...menurun kat anak

      Delete

Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook