Transformasi Tudung

January 30, 2018

Sejak bertudung 22 tahun dulu dah banyak peralihan gaya tudung dilalui. Hehehe..Tahun 1996 dulu tudung aku pakai yang segi empat. Masa tu jambul tersembul lagi hahahha. Tudung plak kain masih licin.  

Bila tudung bawal tengah popular...memang banyak le aku beli...lebih-lebih lagi bila bawal yang bersulam dijual murah di Pasar Payang...memang kalau balik raya pasti pergi beli kat pasar atau atas stesen bas Kuala Terengganu. Memang selesa betul lah masa tu pakai tudung bawal.

Puas cari gambar-gambar lama semasa pakai tudung bawal...huhuhu tembam-tembam belaka..dengan double chin ..takyah lah ..hahahahah




Masa tahun 2008 gitu tengah hot plak tudung awning...senang sarung.



Haaa..ambik kauu..ni sebahagian je..tak ingat plak brand apa yang aku beli ..kat butik ...yang banyak kat jalan Tar.
 Aku beli kat Ariani agaknya. Sebab dulu-dulu yang cantik berkualiti dari Ariani.









Gemsssss nya huwaaaaaa...

Memang banyak jugaklah koleksi tudung awning aku...pelbagai gaya.

Lepas tu popular pulak shawl lilit lilit. Dalam 2011 rasanya.





Ini paddlepop ..beria pi beli online..ada gak pi rebut kat butik hahaha.





Ini dah gaya mak Datin...tudung awning di dalam ..luar letak je macam serkup atas tudung awning..

Hahhh..ni masa 2012 tengah meletup tudung Fareeda bertingkek tingkek hahahah...Kita pon gatal gak pi beli ..tapi masa awal2 keluar je masa tu belum lagi orang beratur tidur depan butik...sekarang cam nak melingkup je butik dia..dari dua lot kedai dah tinggal satu...butik yg eksklusif pon dah tutup . 



Bila tahun 2013 ...shawl lilit-lilit ni masih popular lagi...tapi aku dah mula pandai menjahit ...belajar jahit magic inner.



Shawl pon aku jahit sendiri..siap letak lis tepi tu.




Semua shawl tu aku potong dan jahit tepi.


Hujung 2014 ...tetiba tergerak hati nak mencuba Bokitta...so aku pi The Curve...tak reti membeli lagi ..main ambik je...aku ambik size Chic.



Beli dan pakai masa gi cuti Bandung..bulan 12 aku beli ...

Lepas tu memang aku xde beli lagi pon. 

Time tu tengah popular instant shawl...aku beli Neelofa punya...


Ini tudung instant shawl pertama aku brand Nealofa.



Ini tak pasti tudung nealofa ke atau yang aku jahit sendiri hahahha...masa tu rajin gi Jakel beli kain .


Aku jahit sendiri dan terima tempahan jugak..



Kain ni sama dengan yang nealofa punya ..aku beli kain kat Jakel lagi murah aku jahit dan ada yang tempah.

Sepanjang 2015 memang aku pakai instant shawl samada beli atau jahit sendiri.

Awal 2015 aku kembali menggiler dgn Bokitta semula..hahahah...

Sanggup beratur beli new release...hunting beli dengan bokitta lovers.

Memang sampai sekarang aku dah tak reti nak pakai tudung lain. Sebab Bokitta senang pakai..tak payah nak beli brooch. Pergi travel memang senang bawak..tak gosok pon. Kekadang aku pakai pon tak payah tengok cermin...main sarung jer.






Rasanya sampai bila-bila lah kut aku setia dengan Bokitta.

You Might Also Like

2 comments

  1. banyak kan revolusi style tudung ni, IQ pun tak terkecuali, hahaha!

    pandai kak dy jahir tudung sendiri, kalau diteruskan boleh buat bisnes dah. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...tak larat nak menjahit banyak-banyak...ambik tempahan kawan2 sikit je.

      Delete

Featured post

Percutian Family ke Perth 2017 - Hari kedua (Fremantle, Perth City, Bell Tower)

26 Ogos 2017 - Sabtu Hari kedua bangun bersemangat nak berjalan. Siapkan sarapan dulu. Buat nasi goreng sardin. Bawak bekal roti...

Like us on Facebook